Skip to the main content

Ouderwets gezellige Besturendag

Voor het eerst na enkele corona jaren hadden we weer eens een geslaagde besturendag. Een besturendag is een “uitje” voor besturen van bridgeclubs in het District Drenthe. Dit uitje wordt hen aangeboden door het District vanwege hun tomeloze inzet voor hun bridgeclub!

Er werden enkele thema’s behandeld: Hans Hoek kondigde aan dat het District bezig is om, in het kader van ledenwerving, bridgecursussen die in het hele District georganiseerd worden door bridgedocenten en clubs hun cursus bekend te maken op een nieuwe website. Zonder tussenkomst kan de docent (maar ook een club) de cursus hierop gepubliceerd krijgen.  Het District zal een belangrijke rol spelen in het plaatselijk bekend maken van bekend maken van deze website.

Verder hield Hans van Bruggen een vlammend betoog dat wij het bridgen weer erg populair kunnen maken bij zowel kinderen als volwassenen die nog niet weten wat bridge is. En dat kan nu met Kwik Bridge  voor slechts € 7,50 (€ 6,75 voor NBB leden) is een simpelpakketje aan te schaffen via de bridge- en boekenshop van de NBB. Zie ook de filmpjes op youtube.

Vervolgens hadden we als externe spreker Ton Kooijman. Ton Kooijman behoorde als speler tot de subtop, maar op het gebied van organisatie en regelgeving in bridgeland behoorde Ton Kooijman tot de wereldtop. Bijna vijftig jaar was hij bondsarbiter. Hij vertelde allerlei leuke anecdotes die hij in zijn rijke bridgeloopbaan had mee gemaakt. Hieruit 1 voorbeeld: nadat 9 slagen waren gespeeld resteert volgende verdeling: Er wordt SA gespeeld. Noord (leider) heeft schoppen heer, vrouw, boer en 10. Oost heeft schoppen aas en kleintje, harten 5 en ruiten 7.  Zuid heeft kleintje schoppen, harten aas, ruiten aas en klaveren aas. Leider claimet de laatste 4 slagen. De claim wordt door Oost geweigerd. De vraag is, afgezien hoe er nu in werkelijkheid verder gespeeld is, of de claim terecht is? De uitleg van oost was dat oost na spelen van de schoppen heer niet direct de schoppen aas speelt. De arbiter (Ton dus) gaf aan dat de claim onterecht was.

Ton Kooijman

De volgende schoppen wordt natuurlijk wel genomen met de aas en de vraag is daarbij welke aas geloosd wordt. Wordt bijvoorbeeld harten aas geloosd dan wordt harten 5 hoog en indien ruiten aas geloosd wordt, wordt ruiten 7 hoog.

Na de lunch hadden we een zeer ongedwongen bridge drive, waarvan de uitslag elders op deze website te vinden is (of klik hier).

Andere artikelen
Bridgecursussen, Districtsactiviteiten en Aantal aanmeldingen

Bridgecursussen, Districtsactiviteiten en Aantal aanmeldingen

Bridgecursussen (ook voor beginners) klik hier. a. Workshops Spelpeilverbetering klik hier. ...

12/03/2023 - Rob Bos
Winnaars Open Paren Competitie Drenthe

Winnaars Open Paren Competitie Drenthe

Na vijf avonden in het Brinkenhoes te Bargeres/Emmen is woensdag 8 maart de beslissing weer...

09/03/2023 - Rob Bos
Kampioenschap van het Noorden

Kampioenschap van het Noorden

Op zaterdag 3 december werd met 50 paren (de meeste paren waren afkomstig van het District...

07/12/2022 - Rob Bos